Wat betekent 2.1 in een Soundbar?

Ik hou van techniek en ik hou van technisch speelgoed, maar ik weet niet veel over soundbars. Toen ik onderzoek deed naar soundbars, begon ik te denken 'wat betekent 2.1 in een soundbar? Toen begon ik te zoeken.

Om de vraag te beantwoorden "Wat betekent de 2.1 in een soundbar?", verwijst de 2.1 naar het aantal kanalen en subwoofers die in de soundbar zijn opgenomen. Het getal voor de punt verwijst naar de linker- en rechterluidspreker, en het getal links verwijst naar het aantal subwoofers. In het geval van 2.1 betekent dit dat de soundbar één linker-, één rechter- en één subwoofer heeft.

Lees verder voor meer informatie over de verschillende kanalen, waarom het getal met een decimaal wordt weergegeven en wanneer u de aanschaf van een systeem met meer kanalen zou moeten overwegen.

Wat betekent kanaal?

Voordat we iets anders over de soundbar te weten kunnen komen, moeten we eerst weten wat een kanaal betekent. Eenvoudig gezegd verwijst een kanaal naar het audiosignaal dat door een luidspreker of subwoofer wordt uitgezonden. Dit audiosignaal kan hoog of laag zijn, zolang het maar een signaal uitzendt. Dit signaal wordt gewoonlijk omgezet in een geluid dat wij begrijpen en betekenis geven.

Zoals ik al eerder zei, verwijst het getal, in dit geval 2.1, naar het aantal luidsprekers en subwoofers die in dit systeem zijn opgenomen. De '2' in 2.1 verwijst naar 2 luidsprekers, links en rechts. De "1" in 2.1 verwijst naar de 1 subwoofer.

Naast 2.1 ziet men ook vaak 5.1, 5.1 ready, 7.1 en 8.1 systemen. In het volgende hoofdstuk zal ik het verschil tussen deze twee bespreken.

Wat is het verschil tussen 2.1 en 5.1 systemen?

Nu we weten wat een 2.1 spreekwoord betekent, laten we eens kijken naar een ander veel voorkomend systeem, het 5.1 kanaal systeem. Het 5.1 kanaal systeem is anders dan een 2.1 kanaal systeem omdat het 3 extra luidsprekers heeft. Naast de luidsprekers links en rechts, hebben 5.1 kanaals systemen een luidspreker in het midden, een luidspreker rechts achteraan en een luidspreker links. Naast de vijf luidsprekers heeft het 5.1-kanaals systeem ook een subwoofer.

Het 5.1-kanaals systeem is ontworpen om luisteraars een surround sound-ervaring te geven. Surround sound betekent simpelweg dat alle luidsprekers in het systeem op u, de luisteraar, projecteren; het geluid komt vanuit 360 graden op u af.

Als de hoofdpersoon in een enge film bijvoorbeeld in het bos loopt, hoort hij misschien een geluid achter zich. Bij een 5.1-kanaals systeem wordt dat geluid via de achterste luidsprekers geprojecteerd. De meeste 2.1 kanaals systemen kunnen dat geluid niet natuurlijk weergeven.

Hoger geprijsde 2.1 kanaals systemen kunnen het gevoel van surround sound creëren, maar kunnen niet echt een pure surround sound ervaring nabootsen. 2.1 kanaals systemen immobiliseren 5.1 kanaals systemen met een functie die Virtual Surround Sound (VSS) wordt genoemd. In principe genereert VSS een surround sound gevoel door het combineren van 5.1 kanaals decoders en digitale circuits.

Wanneer een 2.1 kanaals systeem gebruiken?

Er zijn een paar goede momenten om een 2.1 kanaals systeem te gebruiken. Hieronder staan enkele voorbeelden van wanneer u het gebruik van een 2.1 kanaal systeem zou moeten overwegen:

  • Kleine tot middelgrote kamer
  • Minder duur
  • Snelle installatie
  • Audio is slechts een beetje belangrijk
  • Simpel TV kijken

Laten we deze gebruikssituaties eens uitdiepen

Kleine tot middelgrote kamers

Een 2.1-kanaals systeem is perfect voor iemand die tv wil kijken in een slaapkamer, appartement, studentenkamer of op een andere plaats waar niet veel ruimte is. Een 2.1-kanaals soundbar is compact genoeg om op een tv-standaard te staan of om boven of onder de tv aan de muur te hangen.

Soundbars zijn echter nog steeds krachtig genoeg om een middelgrote kamer te vullen zonder de geluidskwaliteit te verstoren.

Minder duur

Gemiddeld kosten 5.1 kanaals systemen minimaal 1,5 keer het bedrag van 2.1 kanaals soundbars. Als je beter geluid wilt met een krap budget, is een 2.1-kanaals soundbar de beste keus.

Snelle installatie

De meeste 2.1-kanaals soundbars vereisen geen ingewikkelde en tijdrovende installaties. Om een soundbar op een tv aan te sluiten, hoef je alleen maar de HDMI, optische kabel of Bluetooth aan te sluiten.

Nadat je de soundbar op de tv hebt aangesloten, sluit je de subwoofer aan op de soundbar. Zodra je de audiokabel hebt aangesloten, sluit je de soundbar aan op het stopcontact of de overspanningsbeveiliging, en de installatie is klaar!

5.1 systemen zijn iets ingewikkelder omdat er minstens 6 draden/aansluitingen nodig zijn. Als uw surround sound bedraad is, moet u elke luidspreker op het juiste kanaal aansluiten. Als u de luidsprekers niet correct aansluit, zal ofwel de luidspreker niet werken, of het geluid zal niet correct werken.

Toen ik bijvoorbeeld voor het eerst mijn surround sound installeerde, haalde ik de twee zeldzame luidsprekers door elkaar. Ik wist niet dat ik ze verwisseld had totdat ik het systeem ging testen. Omdat de twee er hetzelfde uitzagen, was het gemakkelijk om de fout te maken.

Dit lijkt misschien niet zo erg, maar het is wel vervelend als je weer op handen en knieën door de zee van draden achter het TV-meubel moet gaan zoeken.

Audio is maar een beetje belangrijk

Iemand zal besluiten om een 2.1 soundbar te kopen in plaats van een 5.1 surround sound omdat zijn huidige audio-optie niet werkt voor hem. Of de audio is te laag, of het werkt helemaal niet meer, audio is niet de hoogste prioriteit ze hebben gewoon iets nodig.

Kijken naar simpele TV programmas

De laatste reden waarom iemand kan kiezen voor een 2.1 soundbar van een 5.1 surround sound is dat ze niet van plan zijn om te kijken naar iets programmering die een surround sound vereist. Je hebt geen surround sound nodig als je geen films, sport of videogames speelt.

Een sound bar kan uw beste oplossing zijn als u kijkt naar het nieuws, praatprogramma's overdag, of 's avonds sitcoms.