Werken Soundbars met elke TV?

De grootste vraag bij de aanschaf van technologie is of het werkt met de vorige generatie en of het "klaar is voor de toekomst". Deze vraag kan ook worden gesteld bij soundbars.

Werken soundbars met elke tv?

Ja, soundbars hebben de technologie om te werken met zowel oudere als nieuwere TV's. Soundbars kunnen een paar verschillende technologieën gebruiken om de verbinding te maken, waaronder: HDMI kabels, optische kabels, Bluetooth, en WIFI.

Naast deze huidige technologie vermoed ik dat er nog meer technologieën zullen komen die de TV naar soundbar beter zullen maken.

Lees verder om meer te weten te komen over de huidige verbinding en wat ik denk dat er in de nabije toekomst zal gebeuren.

Op dit moment kan een soundbar op vier verschillende manieren worden aangesloten op een tv:

 • HDMI
 • Optische kabel
 • Bluetooth
 • WIFI

Van deze vier methoden heeft HDMI de voorkeur, gevolgd door Bluetooth en WIFI. Tot slot heeft de optische kabel, de oudste van de vier methoden, de minste voorkeur. Laten we eens kijken naar de rol van HDMI bij de verbinding tussen TV en Soundbar.

Type aansluiting: HDMI

In dit gedeelte zal ik kort bespreken wat een HDMI-kabel is, hoe deze wordt aangesloten op een soundbar en wat de voordelen zijn van het gebruik van een HDMI-kabel.

Wat is een HDMI-kabel?

Een HDMI kabel is een kabel die audio en video van de ene bron naar de andere stuurt. HDMI is de huidige standaard voor het verzenden van audio en video, die analoge video vervangen.

HDMI-kabels sturen de hoogste audio-en videosignalen van een apparaat (meestal een dvd-speler, Blue-ray speler, of DVR) naar een apparaat dat de audio en video (tv's, projectoren, of sound bars) kan weergeven.

Hoe verbindt een HDMI-kabel een Soundbar met een TV? Een HDMI-kabel kan worden aangesloten op een tv door simpelweg de poort met het label "HDMI OUT" op de achterkant van de soundbar aan te sluiten op de poort met het label "HDMI IN" op de achterkant van uw tv. Opmerking: dit werkt alleen als uw soundbar en tv labels hebben met audio return channel (ARC)-ingangen.

Wat zijn de voordelen van een HDMI-kabel? Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een HDMI-kabel om uw soundbar en tv aan te sluiten. Deze voordelen omvatten:

 • Minder kabels
 • Hoogste kwaliteit geluid
 • Hoogste kwaliteit video's
 • Breed beschikbaar

Minder kabels: Als u iets anders dan een HDMI-kabel gebruikt, hebt u ten minste één extra kabel nodig. Meestal zal de tweede kabel een optische kabel zijn. Afhankelijk van de leeftijd van uw TV, kan het zijn dat u 3 of 4 kabels nodig hebt om audio en video naar uw TV te sturen.

Geluid van de hoogste kwaliteit: HDMI-kabels zijn in staat om de volgende audiosignalen te verzenden:

 • Liner Pulse Code Modulation
 • Dolby Digital/ Dolby Digital Plus
 • Digitale Theatersystemen
 • HD Audio met hoge resolutie

Breed beschikbaar: Deze kabel is al enige tijd de standaard, en zijn bruikbaarheid blijft zich ontwikkelen.

Wat als mijn TV geen HDMI of ARC heeft?

Maak je geen zorgen als je tv geen HDMI heeft of als je tv/geluidsbalk geen ARC heeft, want je hebt nog steeds opties. Als je in een van deze categorieën valt, kun je gewoon je tv op je soundbar aansluiten via een optische kabel.

Ook als je apparaat (DVD-speler, Blue-ray-speler, DVR) een optische kabelpoort heeft, kun je de soundbar op het apparaat aansluiten en het apparaat met een HDMI-kabel op de tv aansluiten.