Wat is Dolby Atmos?

Haal het meeste uit je film- en muziekluisterervaring met Dobly's 3D surround sound.

Dolby Atmos debuteerde in 2012 met de release van Pixar's film Brave en heeft een nieuw tijdperk van 3D-geluid ingeluid. Of u nu geniet van media op uw telefoon, tv of in de plaatselijke bioscoop, de audio wordt waarschijnlijk ondersteund door Dolby. Maar wat is het precies? Laten we er eens induiken.

De definitie van Dolby Atmos

Dolby Atmos brengt Dolby's traditionele 5.1 en 7.1 surround sound setups een stap verder door een derde, bovenliggende dimensie toe te voegen. Je bent niet langer gebonden aan een stereosysteem of een standaard zes- of zevenkanaals opstelling. Met Dolby Atmos ervaart u een auditieve sfeer, zoals de naam al aangeeft, en wordt u omringd door omgevingsgeluiden doordat uw apparatuur geluiden weerkaatst tegen uw plafond. Het eindresultaat: een omgeving die nauwkeuriger weergeeft hoe wij geluid ervaren.

Het bepalende kenmerk van Dolby Atmos is de configuratie van audio-objecten. Geluiden zijn niet langer beperkt tot hun respectievelijke kanalen. Sinds de introductie van Atmos, wordt audio geïnterpreteerd en gerecreëerd als objecten. Zie elk geluid als een zwevende bol in de ruimte: het is niet beperkt tot verticale of horizontale beweging. Die geluidsbol kan langs elk vlak zweven. Geluidstechnici kunnen gebruik maken van de 128 beschikbare sporen, waarvan er 10 zijn gewijd aan ambient stems of centrale dialogen. Dit betekent dat er 118 sporen beschikbaar zijn voor audio-objecten op elk willekeurig moment.

Elk object heeft zijn eigen metadata. Als je bekend bent met fotografie, heb je de term metadata waarschijnlijk al eens gehoord. Als het gaat om Dolby Atmos audio, informeren metadata uw televisie of A/V ontvanger over hoe audiogegevens moeten worden verwerkt. Je haalt het meeste uit de technologie door het aantal bruikbare luidsprekers (64) te maximaliseren. Het leuke van Atmos is echter dat het audio ook geweldig laat klinken met een eenvoudige opstelling, zolang de relevante metadata maar beschikbaar zijn voor alle in gebruik zijnde audio-objecten.

Een voorbeeld dat Dolby op zijn site gebruikt is dat van een fly-by helikopter. Denk aan je favoriete actiefilm: de held ziet een helikopter naderen, zijn stoere ontsnappingshelikopter. Het vliegt overhead naar het rendez-vous punt. Een standaard stereosysteem zal het geluid van links naar rechts draaien terwijl het personage passeert, maar kan geen luchtgeluiden nabootsen. Dolby Atmos daarentegen kan dat wel. In feite heb je niet eens meerdere luidsprekeruitgangen nodig, veel geschikte soundbars kunnen dit luchtgeluid nabootsen, zolang ze maar goed zijn ingesteld.

Voor de beste Dolby Atmos ervaring, ga je naar een bioscoop

Vanaf april 2019 bieden meer dan 4.400 theaters Dolby Atmos-audio, wat betekent dat ze alle 64 luidsprekers gebruiken voor uw entertainment. U kunt zelfs een Dolby Cinema-locator gebruiken om te zien of uw lokale theater de hele Dolby Cinema-ervaring biedt. Dit gaat verder dan alleen audio en omvat Dolby Vision HDR, ergonomische stoelen, en nog veel meer. Hoewel meer dan 4.400 locaties veel is, zijn er genoeg regionale bioscopen zonder toegang tot Dolby Atmos. Als dat het geval is, kunt u misschien beter investeren in een thuisinstallatie.

Thuisbioscoop luisteren

Dolby Atmos voor thuisgebruik is nog steeds gebaseerd op audio-objecten en vereist een voor Dolby Atmos geschikte audiovisuele ontvanger (AVR). De ontvanger weet automatisch hoeveel luidsprekers er worden gebruikt, welk type ze zijn en waar ze staan opgesteld. Van daaruit pakt de object audio renderer (OAR) alle metadata uit om elk audio-object de juiste schaal te geven en het door te geven via de aangewezen luidspreker. Dit wordt allemaal onmiddellijk gedaan en bijgehouden.

Het voordeel van Dolby Atmos in een thuisbioscoop is de veelzijdigheid. Dolby Atmos kan op vrijwel elke luidsprekerconfiguratie worden afgespeeld; het maximum is echter 34 luidsprekers. Nogmaals, hoe meer luidsprekers je hebt, hoe preciezer de plaatsing van elk audio-object. Als u niet de ruimte of het geld hebt om een opstelling met 34 luidsprekers te betalen, kunt u uw systeem altijd later nog upgraden. Dat gezegd hebbende, 34 luidsprekers in je huis is nogal overdreven, tenzij ze huur betalen, wat onwaarschijnlijk is.

Dolby heeft zijn huiswerk gedaan op het gebied van psycho-akoestiek bij het ontwerpen van zijn voor Dolby Atmos geschikte luidsprekers. Deze zijn opzettelijk ontworpen om luchtgeluiden na te bootsen, ondanks het feit dat ze zich op slechts enkele meters van de vloer bevinden. Dit gebeurt met behulp van naar boven gerichte luidsprekers, iets wat we al hebben gezien bij de LG SK10Y en de Sennheiser Ambeo soundbars. Dergelijke luidsprekers weerkaatsen de geluidsgolven van het plafond en leiden ze terug naar de luisteraar. Dit sluit het gebruik van plafondluidsprekers niet uit. Dolby raadt echter wel aan er niet minder dan vier te gebruiken, twee voorin en twee achterin, voor een optimale ervaring.

Bovendien, als je al een prima luidsprekeropstelling hebt die niet geschikt is voor Dolby Atmos. U kunt investeren in specifieke luidsprekermodules die naar boven gerichte elementen bevatten. Door deze boven op uw traditionele luidsprekers te plaatsen, is uw bioscoop nu geschikt voor Atmos.