Wat is een passieve soundbar?

Kort gezegd is een passieve soundbar een apparaat dat stroom nodig heeft van een externe versterker of AV-ontvanger. In veel opzichten is dit verouderde technologie, omdat deze soundbars meer lijken op een traditionele luidspreker. Actieve soundbars daarentegen hebben alles wat u nodig hebt in één apparaat.

Passieve soundbars hebben geen ingebouwde vermogensversterkers en missen digitale signaalverwerking en -invoer, zodat zij externe versterkers of ontvangers nodig hebben om voorkanaals resultaten te produceren. Op de achterkant vindt u een luidsprekeraansluiting voor elk kanaal, dat meestal bestaat uit een voorkanaal, een linkerkanaal en een rechterkanaal. U kunt de versterker of ontvanger aansluiten met standaard luidsprekerkabels.

Terwijl actieve soundbars eenvoudig in de muur kunnen worden gestoken en op je televisie kunnen worden aangesloten, vereisen passieve soundbars een langer installatieproces, waarvoor zelfs enige kennis van thuisbioscoopsystemen nodig kan zijn.

Ondanks het feit dat het een schijnbaar "verouderde" technologie is, blijven passieve soundbars geproduceerd worden en veel mensen geven eigenlijk de voorkeur aan deze apparaten boven een all-in-one systeem. Tegenwoordig hebben passieve soundbars zelfs Bluetooth en Wi-Fi mogelijkheden. De belangrijkste kenmerken van een passieve soundbar zijn de volgende:

  • Passieve crossover-componenten die audiosignalen splitsen en rechtstreeks naar de luidsprekerdrivers sturen
  • Aparte versterkers die het audiosignaal aansturen
  • Bestaat uit weerstanden, condensatoren en spoelen
  • Afzonderlijke versterkers die volledige signalen naar de luidsprekers sturen
  • Bij sommige passieve soundbars kunnen de prestaties van de luidsprekers veranderen naarmate de verschillende onderdelen warmer worden, maar dit is minder gebruikelijk bij high-end luidsprekers.

Voordelen van passieve soundbars

Er zijn eigenlijk een paar belangrijke voordelen aan dit soort soundbar, dus er is een soort afweging voor het extra werk. Passieve soundbars geven je bijvoorbeeld meer flexibiliteit op een paar verschillende manieren. U kunt uw eigen versterkers of ontvangers kiezen, waardoor u geluid van de hoogst mogelijke kwaliteit krijgt.

Dit betekent ook dat u de versterkers kunt vervangen wanneer ze niet meer zo goed presteren of wanneer u gewoon een upgrade wilt. Het nadeel hiervan is dat je een versterker nodig hebt die compatibel is met je soundbar, wat niet zo moeilijk te vinden is.

Een ander voordeel is dat je meer bronnen kunt aansluiten en meer audioformaten kunt decoderen terwijl je experimenteert met instellingen om de best mogelijke opstelling te vinden. Met een beetje werk kunt u de perfecte mix tussen subwoofer en soundbar creëren. Als gevolg hiervan produceren passieve soundbars vaak audio van hogere kwaliteit.

Mensen omschrijven het geluid van passieve soundbars als minder bewerkt of natuurlijker en dit is een gevolg van het feit dat de versterker en DSP zich elders bevinden.

Wat moet je op letten in bij passieve soundbar

In het bijzonder zijn er drie belangrijke kenmerken die u zoekt in uw passieve soundbar. Je moet letten op het aantal kanalen, de surround sound mogelijkheden, en de aansluitmogelijkheden; de meeste soundbars zullen verschillende aansluitmogelijkheden hebben.

Wat de kanalen betreft, onthoud dat kanalen in wezen geluidsbronnen zijn en tegenwoordig bieden films en tv-programma's vijf verschillende audiokanalen. Niet alle soundbars zullen echter aan alle audiokanalen voldoen, dus hoe meer kanalen uw soundbar heeft, hoe beter.

Uw opties zullen tweekanaals, driekanaals, vijfkanaals en zelfs zevenkanaals zijn. Het aantal luidsprekerkanalen dat je kiest zal ook invloed hebben op de kosten van het apparaat, maar als je een echt krachtig geluid wilt, zul je iets moeten krijgen met de meeste kanalen. Tweekanaals soundbars zijn slechts een basisalternatief, terwijl vijf- of zevenkanaals systemen het geluid drastisch zullen verbeteren.

Je moet ook letten op de surround sound mogelijkheden van je soundbar. Als u uw geluid wilt maximaliseren en uw eigen thuisbioscoop wilt creëren, wilt u een soundbar met de grootste hoeveelheid mogelijkheden die de meeste luidsprekers en experimenten mogelijk maken.

Wat de aansluitmogelijkheden betreft, kunt u denken aan Bluetooth, Wi-Fi, HDMI en AUX, om er maar een paar te noemen. Wat u nodig hebt, kan afhangen van het soort tv dat u hebt en de andere apparatuur die u koopt. Met meer connectiviteitsopties kunt u genieten van streaming vanaf uw tablet, telefoon, of rechtstreeks vanaf het internet. Natuurlijk moet u ervoor zorgen dat uw tv hetzelfde niveau van connectiviteit heeft.